Szakmai írások, letölthető segédanyagok és egyéb hasznos információk.

Kormányzati bejelentés alapján egyes munkakörökben kötelezővé teszik a koronavírus (SARS-CoV2) elleni védőoltást. Elsőként az egészségügyben vezették be az intézkedést. A következőkben néhány gondolatban összefoglalnám a szociális szektorral kapcsolatban egy hasonló intézkedés jelentőségét. A nyugalom megzavarására alkalmas gondolatmenet következik.

A szociális munka / szociális munka kérdésében kialakult vita kapcsán az előző írásban röviden vázoltam az általános problémákat, most egy kicsit tovább boncolgatnám a szociális munka definíciók alapján a témát.

Hosszú ideje kerül szóba az ágazat bérrendezése. Készítettem egy kis összefoglalót a témában vitaindító jelleggel. Gondolkodjunk közösen, mert célokat csak akkor lehet elérni, ha azokat ki tudjuk tűzni magunk elé - ha nem tudjuk, mit akarunk, sose kapjuk meg.

A napokban a miniszterelnök egy nyilatkozatában egy potenciális 200 ezer forintos minimálbér összegről tett nyilatkozatot. Nézzük, ez milyen hatással lenne a szociális ágazatra.

A felzárkózás területén fontos a társadalmi támogatottság, hiszen a társadalom az közeg, amiben lezajlanak a programok. Nagyon nem mindegy, hogy milyen ez a közeg – elfogadó, támogató vagy ellenséges. Erről esik szó néhány gondolatban.

A szervezeti viszonyok a projektek megvalósításában alapvető környezeti feltételnek számítanak. ebben a részben a projektek szervezeti hátterét és annak jelenségeit boncolgatom.

 

Sorozatunk harmadik részében egy érzékeny pontot piszkálunk meg, a projekt alapú megvalósítás problémáiról elmélkedek.

Kicsit boncolgatjuk, hogy mitől is szegregátum a szegregátum, ennek mérésével és a kijelöléssel kapcsolatos néhány problémát nézzük meg alaposabban.

Egy hosszabb, szubjektív cikkekből álló sorozat következik, melyben a szegregációval és annak felszámolásával kapcsolatos hazai jelenségekről foglalom össze a gondolataimat.

Fülöp Attila, szociális területért felelős államtitkár a Magyar Nemzetben írt egy rövid cikket a GKI jövedelmi egyenlőtlenségek kutatásával kapcsolatban. Az ebben megfogalmazottakra reflektálnék TLDR jelleggel, idézve néhány gondolatot.